بررسی بیماری های پوستی حاصل از استرس
علاوه بر چالش های زندگی روزمره، از بیماری همه گیر (COVID-19) گرفته تا زلزله، طوفان های شدید و ..... موجب گشته تا دوران به شدت پر استرسی را سپری نماییم. حوادثی از این دست نه تنها می توانند به پریشانی روانشناختی منجر شوند، بلکه حتی می توانند در پوست شما نیز اثرگذار بوده و طیف وسیعی از شرایط را تحریک یا بدتر نمایند و شما را دچار بیماری های پوستی ناشی از استرس کنند. ما در اینجا تلاش خواهیم کرد برخی از آسیب های ناشی از استرس برای پوست را مورد توجه و بررسی قرار دهیم.
رابطه مغز و پوست در بروز بیماری
هنگامی که ذهن یا بدن با یک تهدید واقعی و یا غیر واقعی دچار پریشانی می شود، مغز ما هورمون هایی ترشح می کند که باعث ترشح کورتیزول (هورمون استرس زا)، می گردد. پوست ما گیرنده هایی برای این هورمون دارد که با فعال شدن آن ها تغییرات مختلفی در پوست ما رخ می دهد که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از:
- افزایش التهاب
- نقص در ترمیم زخم
- تولید بیشتر روغن و سبوم (چربی پوست)
- اختلال در برابر عفونت
در چه شرایطی بیماری ها وخیم تر می شود؟
به دلیل افزایش التهاب و تغییرات پوستی که در بالا ذکر شد، موارد زیر نمونه هایی از بیماری های پوستی است که می تواند با استرس وخیم تر گردد:
- آکنه
- ریزش مو (آلوپسی آره آتا)
- کم پشتی مو (آلوپسی آندروژنتیک یا تلوژن افلوویوم)
- اگزما (درماتیت آتوپیک)
- پسوریازیس
- آکنه روزاسه
- بثورات پوست سر (درماتیت سبورئیک)
- کندوها
کدام رفتارها موجب بیماری های ناشی از استرس می شود؟
بیماری های پوستی ناشی از استرس نه تنها از تحریکاتی که در مغز انجام می شود نشأت می گیرد، بلکه به واکنش های رفتاری آگاهانه یا ناآگاهانهی ما نیز بستگی دارد. به عنوان مثال، برخی از افراد هنگام عصبی بودن صورت خود را لمس می کنند و هرچه در دستشان است را به صورت خود می کشند و در نتیجه باعث بدتر شدن آکنه می شوند. همچنین، وقتی تحت استرس شدید قرار داریم، از عادت های سالم و معقولانه ی خود دور می شویم. ممکن است با کم خوابیدن، رژیم های ناسالم، کنار گذاشتن ورزش و شستن منظم صورت، زمان کمتری را به مراقبت از خود اختصاص دهیم. همه این رفتارها می توانند روی پوست ما تأثیر منفی بگذارند.
آیا با کنار گذاشتن استرس از بیماری ها در امان خواهیم بود؟
کاهش استرس ممکن است به بهبود پوست کمک کند، اما به هیچ وجه نمی توان از آن به عنوان یک درمان کامل نام برد. حتی در مواقعی مشغله و تحرک های ذهنی ما برای از بین بردن استرس به منظور بهتر شدن پوست، خود ممکن است بیشتر به تشدید استرس بینجامد و بنابراین نتیجه ای معکوس داشته باشد. اغلب به کسانی که به بیماری های پوستی مبتلا هستند، توصیه می شود که حتماً به منظور معاینه و مشورت با یک متخصص پوست صحبت نمایند.
در مواقعی که با استرس مواجه می شویم برای جلوگیری از بیماری های پوستی ناشی از استرس چه رفتاری داشته باشیم؟
در وهله اول باید توجه داشته باشید که استرس داشتن یک اتفاق طبیعی است و نشانه ضعف نیست. چنین درکی اولین قدم برای کاهش سطح استرس و در نهایت از بین بردن رابطه میان استرس و لک صورت است.
مراقبت از خود را بیشتر مورد توجه قرار دهید. آب زیاد بنوشید، از یک رژیم غذایی سالم برخوردار باشید، ورزش کردن را در برنامه های روزانه خود بگنجانید، یک ساعت قبل از خواب در یک اتاق تاریک و بدون صفحه نمایش روشن بخوابید و هر روز در یک ساعت مشخص بیدار شوید.
همچنین موارد زیر تکنیک هایی آرامش بخش است که برای کاهش بیماری های پوستی ناشی از استرس موثر و مفید تشخیص داده شده است:
تنفس: به تعداد سه نفس، از طریق بینی و از طریق دهان به بیرون نفس بکشید. چند روز قبل از خواب این کار را هر روز انجام دهید.
مراقبه: امروزه مراکز و منابع متعددی وجود دارند که می توانند شما را در مورد نحوه انجام درست مراقبه راهنمایی کنند. همچنین می توانید برای راهنمایی بیشتر با یک متخصص رفتار درمانی حرفه ای در ارتباط باشید.
یوگا: کلاس های یوگا را جدی بگیرید و در هر شرایطی زمانی را به آن اختصاص دهید. چرا که این ورزش آسیب های ناشی از تأثیر استرس بر پوست صورت را کاهش می هد.
مراقبت از پوست خود را همواره جدی بگیرید. هر زمان بیرون می روید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید، غالباً پوست خود را مرطوب نگه دارید (به خصوص در زمستان) و از همه مهمتر، مراجعه به متخصص پوست خود را به تعویق نیندازید.